Nieuwe podcast over de blauwe economie en innovatie | Compendium Coast and Sea

Nieuwe podcast over de blauwe economie en innovatie

Duik met de podcast 'The Oceancast' dieper in de wonderlijke wereld van de marien onderzoek en innovatie voor duurzame ontwikkeling. Luister naar debatten over de uitdagingen en kansen voor een duurzame blauwe economie. Ontdek hoe Unesco, Europa en Vlaanderen een rol kunnen spelen om die blauwe toekomst te realiseren. De podcastreeks wil dieper ingaan op de vraag naar welke vaardigheden nodig zijn voor de blauwe economie.  

De podcast-reeks bestaat uit 3 lange, diepgaande afleveringen (Deep Dives) en 5 korte stukjes (snapshots).  Aan enkele afleveringen werkten VLIZ-medewerkers mee. Ga zeker eens luisteren!

 

 

Deep Dive 1: Technologische vooruitgang

Ontdek de meest recente ontwikkelingen binnen de oceaanwetenschap in deep dive 1 over technologische vooruitgang. Verken hoe Europa werkt aan een digitale tweeling van de oceaan, waar AI en datasystemen samenkomen. Leer meer over mariene robotica, duurzame dronetoepassingen, het gebruik van extended reality in opleidingen en de grensverleggende wereld van de moderne oceaanwetenschappen. Met inzichten van experten Francisco Hernandez (Vlaams Instituut voor de Zee), Rob De Roo (VIVES) en Ruth Teerlynck (The Reef).

Beluister deze aflevering

Deep Dive 2: Restauratie-economie

Ontdek de kracht van herstel in deep dive 2 over restauratie-economie. Duik dieper in de wereld van marien ruimtelijke planning en natuurherstel gedreven door nature inspired design en nature-based solutions. Met inzichten van experten Steven Degraer (Instituut voor Natuurwetenschappen), Marc Huygens (DEME) en Nico Koedam (onafhankelijk expert).

Beluister deze aflevering

Deep Dive 3: Koolstofarme mariene sector

Ontdek de weg naar een koolstofarme blauwe economie in deep dive 3. Economische, ecologische en sociale belangen worden continue afgewogen in wetenschappelijk onderbouwd beleid. Van koolstofbudgetten en carbon sinking tot duurzame offshore activiteiten, deze deep dive verkent de mogelijkheden van een duurzame blauwe economie en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Met inzichten van experten Piet Opstaele (De Blauwe Cluster), Jef Monbalieu (Multi Engineering) en Steven Dauwe (Vlaams Instituut voor de Zee).

Beluister deze aflevering

De podcasts werder gerealiseerd in het kader van Ocean Decade Meets Mission Ocean, een conferentie die op 25 april plaatsvond in de InnovOcean Campus in Oostende. Dit event was een organisatie van de Vlaamse Unesco Commissie (VUC), het Vlaams Insitituut voor de Zee (VLIZ) en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA). De organisatoren konden voor dit event rekenen op ondersteuning vanuit de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen (POM West-Vlaanderen) en De Blauwe Cluster.