Registreer nu voor het 7e EMB-forum over ‘Big Data’ | Compendium Kust en Zee

Registreer nu voor het 7e EMB-forum over ‘Big Data’

Big Data verandert onze samenleving in hoog tempo en leidt tot een paradigmaverschuiving in de manier waarop we in de zogenaamde vierde industriële revolutie voor grote uitdagingen staan. Big Data verwijst naar gegevens met een hoog volume en een hoge complexiteit die met hoge snelheden in real-time worden verzameld en verwerkt en vereist nieuwe vormen van verwerking om inzicht mogelijk te maken, met inbegrip van kunstmatige intelligentie en machinaal leren. De Big Data-aanpak is nog niet volledig geïmplementeerd in de mariene wetenschap. Toch is er vandaag de dag meer oceaandata dan ooit tevoren, maar de gegevens worden door veel verschillende belanghebbenden verzameld en geraken verspreid, gefragmenteerd of zijn gewoonweg niet beschikbaar. Wat maakt dat er nog niet genoeg kennis is om veel kritische data-intensieve wetenschappelijke vragen te beantwoorden.

Het 7e EMB-forum wil de discussie en de samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden bevorderen om te werken aan oplossingen die de ontwikkeling van Big Data ter ondersteuning van de mariene wetenschap mogelijk maken. Tijdens de gesprekken en paneldiscussies zullen vertegenwoordigers van de wetenschap, de industrie, het beleid en administraties, de datadiensten en de NGO's aanwezig zijn. De belangrijkste uitdagingen en aanbevelingen zullen worden besproken in verband met maatschappelijke kwesties zoals duurzame visserij en aquacultuur, klimaatverandering en de oceaan, en oceaanwaarnemingen. Transversale kwesties zoals gegevensverwerving, gegevensverwerking en -beheer, interoperabiliteit van diensten, toegankelijkheid van gegevens, computerinfrastructuur, gegevensuitwisseling, Big Data analyse, opleidingsnetwerken en samenwerking komen ook aan bod.

Lancering van de EMB Future Science Brief n°6

De EMB Future Science Brief n°6 'Big Data in Marine Science' zal worden gelanceerd tijdens het 7e EMB-forum. Het document geeft een beoordeling van de huidige status, uitdagingen en oplossingen voor de implementatie van de Big Data-aanpak ter ondersteuning van de mariene wetenschap door middel van casestudies met betrekking tot aquacultuur, planning en monitoring van beschermde mariene gebieden (MPA), klimaatmodellering en -voorspelling en biologische waarnemingen. Dit document is de output van de EMB-werkgroep van deskundigen op het gebied van Big Data in de mariene wetenschap onder leiding van Lionel Guidi, Laboratoire d'Océanographie de Villefranche-sur-Mer, Frankrijk (voorzitter) en Antonio Fernandez Guerra, Max Planck Instituut voor mariene microbiologie, Duitsland (covoorzitter).

Praktisch

Wanneer: Woensdag 29 april 2020

Waar: BluePoint Brussel, Boulevard Auguste Reyers 80, 1030 Brussel

De locatie is met het openbaar vervoer te bereiken in ongeveer 15min van de Europese instituten, een 20tal minuten van Brussel Centraal station en 30min van Brussel Midi en Brussels airport.

Registreren kan reeds op deze link

 

Details over het programma komen op de EMB-website