De Belgische kustwateren (tot 12 nm) ondergaan de invloed van zoetwateraanvoer vanuit rivieren, zoals de Schelde en de IJzer. Daarnaast is er een instroom van Atlantische wateren en hebben verschillende activiteiten op zee, zoals baggerwerken, scheepvaart en visserij, een invloed op de kwaliteit van het Belgische kustwater. Om dit in kaart te brengen, te beheren en te monitoren, stelde de federale overheid een nieuw stroomgebiedsbeheerplan (2022-2027) op.
Dit plan omvat:
Het nieuwe stroomgebiedsbeheerplan wordt opgesteld in uitvoering van de Kaderrichtlijn Water, die in 2000 werd goedgekeurd door de Europese Unie (Richtlijn 2000/60/EC). Doel van deze richtlijn is om een goede ecologische en chemische toestand van alle waterlichamen (rivieren, meren, kust- en overgangswateren en grondwater) te bereiken en te behouden. De Belgische federale overheid is bevoegd voor het beheer van de Belgische kustwateren.
Het eerste stroomgebiedsbeheerplan voor de Belgische kustwateren werd goedgekeurd op 7 december 2009 en het tweede op 22 december 2016. Volgens de Kaderrichtlijn Water moeten stroomgebiedsbeheerplannen om de zes jaar worden herzien. De Belgische federale overheid zal het derde stroomgebiedsbeheerplan ten laatste op 22 december 2021 vaststellen.
Details over hoe te reageren en het ontwerpplan zijn te vinden op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu.