IMIS - Marine Onderzoeksgroepen | Compendium Kust en Zee

IMIS - Marine Onderzoeksgroepen

[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

Laboratory of Foodborne Parasitic Zoonoses (UGent-LFBP)
https://www.ugent.be/di/vph/en/research/fpz
Het laboratory of Foodborne Parasitic Zoonoses (LFBP) bestudeert helminth zoönosen met de nadruk op de volgende (groepen van) parasieten: Taenia solium, Taenia saginata, Sarcocystis spp. en Anisakidae. De groep hanteert een holistische benadering, inclusief de gastheer, parasiet en omgeving, en waarbij de ziekten worden aangepakt vanuit een multidisciplinair, One Health perspectief, binnen België, de Europese Unie, maar evenzeer in endemische gebieden in het zuiden.

De mariene onderzoekstoepassingen betreffen de studie van het voorkomen in België van mariene rondwormen (nematoden), Anisakis en Pseudoterranova-soorten, die zeezoogdieren en visetende vogels als eindgastheer hebben, kreeftachtigen als eerste tussengastheer en koppotigen en zoutwatervissen als tweede tussengastheer of paratenische gastheer. Voorts bestudeert het laboratorium de gevolgen voor de visindustrie en onderzoekt het snellere diagnoses en methoden om de larven uit de visfilets te verwijderen. Bovendien bestudeert het laboratorium bacteriële en allergische problemen in verband met deze parasieten.

Overkoepelend instituut: Universiteit Gent; Faculteit Diergeneeskunde; Vakgroep Translationele Fysiologie, Infectiologie en Volksgezondheid (UGent), meer

Adres:
Salisburylaan 133
9820 Merelbeke
België
 
Type: Wetenschappelijk
    ( 5 peer reviewed ) opsplitsen filter
  • Peer reviewed article Saelens, G.; Houf, K. (2022). Unraveling the microbiota of the fish parasite Pseudoterranova decipiens in codfish (Gadus morhua) reveals a fish-related bacterial community. Intern. J. Food Microbiol. 367: 109591. https://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109591, meer
  • Peer reviewed article Guan, A.; Van Damme, I.; Devlieghere, F.; Gabriël, S. (2021). Effect of temperature, CO2 and O2 on motility and mobility of Anisakidae larvae. NPG Scientific Reports 11(1): 4279. https://hdl.handle.net/10.1038/s41598-021-83505-5, meer
  • Peer reviewed article Van Damme, I.; Šoba, B.; Vangeenberghe, S.; Serradell, A.; Lumain, J.P.L.; De Sterck, T.; Lalle, M.; Gabriël, S. (2021). High occurrence of Anisakidae at retail level in cod (Gadus morhua) belly flaps and the impact of extensive candling. Food and Waterborne Parasitology 22: e00108. https://dx.doi.org/10.1016/j.fawpar.2020.e00108, meer
  • Peer reviewed article Mercken, E.; Van Damme, I.; Vangeenberghe, S.; Serradell, A.; De Sterck, T.; Lumain, J.P.L.; Gabriël, S. (2020). Ascaridoids in commercial fish: occurrence, intensity and localization in whole fish and fillets destined for the Belgian market. Intern. J. Food Microbiol. 327: 108657. https://hdl.handle.net/10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108657, meer
  • Peer reviewed article Mercken, E.; Van Damme, I.; Serradell, A.; Gabriël, S. (2020). Presence of Anisakidae in commercial fish species imported into the Belgian food markets: a systematic review and meta-analyses. Intern. J. Food Microbiol. 318: 108456. https://hdl.handle.net/10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108456, meer
  • Saelens, G.; Planckaert, S.; Martìnez-Sernández, V.; Gabriël, S.; Ubeira, F.; Devreese, B. (2021). Allergenic activity of Anisakidae, fishborne parasites, in: Mees, J. et al. Book of abstracts – VLIZ Marine Science Day, Online event 3 March 2021. VLIZ Special Publication, 87: pp. 98, meer