Integrated Marine Information System | Compendium Kust en Zee

Integrated Marine Information System

Publicaties
[ meld een fout in dit record ]mandje (1): toevoegen | toon Print deze pagina

one publication added to basket [395816]
Dwarsstroming Zuidergat: deelrapport 1. GPS vlottermetingen
Plancke, Y.; De Maerschalck, B. (2024). Dwarsstroming Zuidergat: deelrapport 1. GPS vlottermetingen. Versie 3.0. WL Rapporten, 24_017_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 12 + 26 p. bijl. pp. https://dx.doi.org/10.48607/265
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen.
Dwarsstroming Zuidergat: deelrapport 1. GPS vlottermetingen

Beschikbaar in  Auteurs 
    Waterbouwkundig Laboratorium: Open Repository 409186 [ OWA ]
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
    Currents (water)
    Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > Current velocities  and patterns
    In-situ measurements
    ANE, Nederland, Westerschelde [Marine Regions]

Project Top | Auteurs 
  • Validatie HF-radar: uitvoeren GPS-vlottermetingen

Contactgegevens

Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; Rijkswaterstaat (RWS)


Auteurs  Top 
  • Plancke, Y.
  • De Maerschalck, B.

Abstract
    In de zomer van 2022 werd ter hoogte van het Zuidergat een HF-radar-installatie geplaatst die de complexe stroompatronen in beeld brengt. Ter validatie van deze nieuwe techniek werden in september en oktober 2022 door Rijkswaterstaat en het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) zowel ADCP als GPS-vlottermetingen uitgevoerd. Hieruit bleek dat het HF-radar-systeem een aantal afwijkingen vertoonde. Hierop werd het systeem in 2023 geoptimaliseerd en werd een nieuwe validatie (ADCP) uitgevoerd in september 2023. Hieruit kwam een afwijkend beeld in het zuidelijke deel van het interessegebied naar voor bij maximum vloed. Aangezien hier echter slechts een beperkt aantal ADCP-meetgegevens beschikbaar waren, werd door Rijkswaterstaat gevraagd om aanvullende GPS-vlottermetingen in dit gebied uit te voeren. Deze techniek biedt het voordeel dat ze de stroming nabij het wateroppervlak in beeld brengt, wat overeenstemt met het deel van de waterkolom dat door de HF-radar wordt bemeten.
    Op 11, 12 en 13 maart 2024 werd gedurende het laatste deel van de vloedfase (maximale vloedstroming) met behulp van GPS-vlotters de stroming nabij het wateroppervlak in beeld gebracht. De meetcampagne werd uitgevoerd door het WL in samenwerking met DAB Vloot. Er werden telkens 4 vlotters losgelaten die gedurende 15 à 30 minuten de stroming opgemeten hebben. Per meetdag werden zo in totaal 25 tot 30 stroompatronen geregistreerd. In voorliggend rapport worden de resultaten van deze metingen beschreven.
    Tijdens de meetcampagne werd de oppervlaktestroming over het volledige interessegebied, gelegen tussen de boeien 53 en 55 en boeien 44 en 46, op het momenten van maximale vloedstroming uitvoerig in beeld gebracht. Tevens werd in de periode net na hoogwater de neervorming duidelijk waargenomen in de metingen.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs