SBEP-partnerschap lanceert cofund-oproep voor duurzame Blauwe Economie projecten | Compendium Kust en Zee

SBEP-partnerschap lanceert cofund-oproep voor duurzame Blauwe Economie projecten

Op 13 februari 2023 opende een eerste cofund-oproep voor projectfinanciering in kader van het nieuwe Horizon Europe SBEP-partnerschap, dat zich richt op de ontwikkeling van een klimaatneutrale, duurzame, productieve en competitieve ‘Blauwe Economie’. De deadline voor het indienen van een pre-proposal is 14 april.

Dit partnerschap, met een sterke betrokkenheid van het ‘Joint Programming Initiative (JPI) Oceans’, zal een waaier aan activiteiten gaan initiëren de komende jaren, waarvan oproepen voor onderzoeksprojecten integraal deel zullen uitmaken. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is een door het Departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) een gemandateerde SBEP-partner.

Deze eerste transnationale oproep focust zich op impactgericht onderzoek over de verschillende Europese ‘Sea Bassins’ heen, binnen vijf zogenoemde ‘Intervention Areas’ (IA), ofwel prioritaire gebieden:

  1. Planning and managing sea-uses at the regional level;
  2. Development of offshore marine multi-use infrastructures to support the blue economy;
  3. Climate-neutral, environmentally sustainable, and resource-efficient blue food and feed;
  4. Green transition of Blue Food production;
  5. Digital Twins of the Ocean (DTOs) test use cases at EU sea-basins and the Atlantic Ocean.

Voor meer duiding bij deze prioritaire gebieden, ontvankelijkheidscriteria en de mogelijkheid tot indienen kan u terecht op de SBEP-oproeppagina. Financiering voor Vlaamse voorstellen loopt via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO).