TERRA Teaching and Research Centre is een interdisciplinair onderzoekscentrum dat biologische engineering bestudeert en ontwikkelt op het gebied van agrovoeding, landbouw, biotechnologie, milieu en bosbouw. Een van de belangrijkste doelstellingen van TERRA is het ontwikkelen van transversaliteit en uitwisselingen tussen onderzoekers uit verschillende disciplines. De negen onderzoekthema's die de TERRA-onderzoekers de komende vijf jaar willen ontwikkelen zijn:
- monitoring, impact en adaptatie van klimaatverandering;
- nieuwe benaderingen van gewasbescherming;
- innovatieve methoden in de landbouwproductie;
- multischalige bodemsystemen;
- ontwikkeling van stedelijke agro- en ecosystemen;
- dynamiek en veranderingen in de socio-ecosystemen van bossen in Centraal-Afrika;
- de toekomst voeden;
- innovatieve processen in de biotechnologie;
- genetische verbetering van agrobiologische hulpbronnen.
Aan TERRA zijn vier Research and Teaching Support Units verbonden:
- Environment is Life: gericht op de ontwikkeling van interacties tussen water, bodem, plant, ecosystemen en atmosfeer in relatie tot milieufactoren, onder invloed van biotische en abiotische stress (klimaatverandering);
- Food is Life: nadruk op de fractionering en transformatie van agro-bronnen, met inbegrip van fermentatie, met het oog op de ontwikkeling van innovatieve producten en processen;
- Agriculture is Life: aanbieden van innovatieve landbouwproductie- en verwerkingstechnieken vanuit agronomisch, economisch, sociaal en milieuoogpunt;
- Forest is Life: focus op bosecosystemen en, meer in het algemeen, landschapsstructuren met een lage graad van antropisering, zowel in gematigde als tropische gebieden.
De groep bestudeert verschillende kust/mariene onderwerpen, waaronder
- variatie in lichaamsmassa bij zeevogels tijdens de voorjaarstrek;
- microbiële interacties in zeewieren;
- bodemdynamiek in kustduinen;
- functionele eigenschappen en gezondheidsvoordelen van bioactieve peptiden afgeleid van Spirulina.
|
Overkoepelend instituut: Université de Liège; Gembloux Agro-Bio Tech (ULG), meer
Adres: Avenue de la Faculté d’Agronomie
B-5030 Gembloux België
| |
Type: Wetenschappelijk
|
1 Directeur: Hoofd van de onderzoeksgroep/afdeling 2 Mariene onderzoeker: Is werkzaam in deze groep en treedt op als (co)auteur in minstens één mariene publicatie in de laatste 5 jaar. 3 Gespecialiseerd personeel: Levert administratieve of technische ondersteuning aan het zeewetenschappelijk onderzoek.
( 7 peer reviewed ) opsplitsen filter
- Monticelli, D.; Defourny, H.; Degros, E.; Degros, A. (2021). Body mass during the spring migration period of two long-lived seabirds varies with capture date, age, sex, and natal origin. J. Ornithol. 162(4): 1063-1074. https://dx.doi.org/10.1007/s10336-021-01903-y, meer
- Saha, M.; Gilon, P.; Verheggen, F. (2021). Volatile-mediated interactions with surface-associated microbes: a parallelism between phyllosphere of plants and eco-chemosphere of seaweeds. J. Ecol. 109(8): 2823-2831. https://dx.doi.org/10.1111/1365-2745.13693, meer
- de Tombeur, F.; Turner, B.L.; Laliberté, E.; Lambers, H.; Cornelis, J.-T. (2020). Silicon dynamics during 2 million years of soil development in a coastal dune chronosequence under a Mediterranean climate. Ecosystems 23: 1614-1630. https://dx.doi.org/10.1007/s10021-020-00493-9, meer
- Flandroy, L.; Poutahidis, T.; Berg, G.; Clarke, G.; Dao, M.-C.; Decaestecker, E.; Furman, E.; Haahtela, T.; Massart, S.; Plovier, H.; Sanz, Y.; Rook, G. (2018). The impact of human activities and lifestyles on the interlinked microbiota and health of humans and of ecosystems. Sci. Total Environ. 627: 1018-1038. https://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.01.288, meer
- Ovando, C.A.; de Carvalho, J.C.; Pereira, G.V.M.; Jacques, P.; Soccol, V.T.; Soccol, C.R. (2018). Functional properties and health benefits of bioactive peptides derived from Spirulina: a review. Food Reviews International 34(1): 34-51. https://dx.doi.org/10.1080/87559129.2016.1210632, meer
- Vermeire, M.-L.; Cornelis, J.-T.; Van Ranst, E.; Bonneville, S.; Doetterl, S.; Delvaux, B. (2018). Soil microbial populations shift as processes protecting organic matter change during podzolization. Frontiers in Environmental Science 6: 70. https://hdl.handle.net/10.3389/fenvs.2018.00070, meer
- Arroume, N.; Froidevaux, R.; Kapel, R.; Cudennec, B.; Ravallec, R.; Flahaut, C.; Bazinet, L.; Jacques, P.; Dhulster, P. (2016). Food peptides: purification, identification and role in the metabolism. Current Opinion in Food Science 7: 101-107. https://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2016.02.005, meer
|
|